Εξερευνώντας τη δημόσια μνήμη του πολέμου του 1971 στο Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ινδία

σε ένα φεμινιστικό διαδικτυακό σεμινάριο για τον εορτασμό πενήντα ετών από τότε που το Μπαγκλαντές απέκτησε ανεξαρτησία, ο Πακιστανός συγγραφέας και προφορικός ιστορικός Anam Zakaria μίλησε για την “πολιτική και πολιτιστική σιωπή γύρω από τη γέννηση του Μπαγκλαντές” που είδε γύρω της ενώ μεγάλωνε. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν ήταν μια ” πλήρης διαγραφή “του 1971, η οποία” παραμένει ένα από τα πιο καθοριστικά χρόνια στην ιστορία του Πακιστάν και την εθνική φαντασία”, με διαρκή επίδραση στην εκπαίδευση, τη χάραξη πολιτικής, τις αντιλήψεις των γειτονικών χωρών και ούτω καθεξής. “Αλλά αυτό που θυμάται για το ’71 επίσης με πολλούς τρόπους καθορίζει τι δεν πρέπει να θυμόμαστε”, συνέχισε. Στην έρευνά της, όπου βασίζεται σε εγχειρίδια, μουσειακά εκθέματα και στρατιωτικά απομνημονεύματα, αναλύει τεχνικές επίσημης ιστορίας και διάδοσης “κατασκευασμένων αφηγήσεων” σχετικά με τον πόλεμο.

Στα τέλη του 1971, η Ινδία συμμετείχε στον Απελευθερωτικό Πόλεμο του Μπαγκλαντές εναντίον του Πακιστάν, μαζί με τις δυνάμεις Mukti Bahini—μαχητές της ελευθερίας του Μπαγκλαντές. Για το Μπαγκλαντές, το οποίο κέρδισε την κυριαρχία του στις 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ήταν ένα ιστορικό γεγονός που οδήγησε στην πραγματοποίηση των μακρόχρονων ονείρων της για ανεξαρτησία. Για την Ινδία, ήταν ένας λαμπρός θρίαμβος πάνω από τον εχθρό της, το Πακιστάν. Και για το Πακιστάν, ήταν μια άλλη ινδική προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την πολιτεία της. Πράγματι, στον ιστορικό ή πολιτικό λόγο έξω από το Μπαγκλαντές, η σημασία του πολέμου συχνά εντάσσεται στην κυρίαρχη αφήγηση της εχθρότητας μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν—το 1971 γίνεται απλώς μια άλλη κηλίδα στη σχέση που μοιράζονται αυτές οι δύο χώρες. Αλλά για το Μπαγκλαντές, το 1971 είναι θέμα υπερηφάνειας και εθνικής Θέρμης, αν και φέρει επίσης μαζί του μια αίσθηση αδυσώπητου τραύματος.

Με την πεντηκοστή επέτειο από τη γέννηση του Μπαγκλαντές φέτος, αξίζει να επανεξετάσουμε πώς η μνήμη του 1971 έχει αποκτήσει διαφορετικά σχήματα στις χώρες αυτές. Το zakaria’s 1971: A People’s History από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ινδία, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2019, επιδιώκει να ρίξει φως στους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους η μνήμη συνδυάζεται με την πολιτική, χαράζοντας το 1971 στις συλλογικές ψυχές των τριών χωρών. Εν τω μεταξύ, το τηλεγράφημα αίματος του Gary J Bass και το 1971 του Srinath Raghavan: μια παγκόσμια ιστορία της δημιουργίας του Μπαγκλαντές, δύο εξετάσεις αυτού του έτους ορόσημο, αποδεικνύουν ότι είναι η σκιά του Ψυχρού Πολέμου που καθορίζει τις διεθνείς αναμνήσεις του.

Leave a Comment