Πώς τα μυθιστορήματα εγκλημάτων της Σρι Λάνκα ασχολούνται με το παρελθόν της χώρας

ένας ατρόμητος φωτορεπόρτερ και ο πρωταγωνιστής των συνομιλιών του Shehan Karunatilaka με τους νεκρούς, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος—είναι πρόσφατα νεκρός. Το μυθιστόρημα βρίσκεται στο 1989, μια εποχή που ο Karunatilaka επέλεξε επειδή ήταν αυτό που ονομάζει “τέλεια καταιγίδα τρόμου.”Οι απελευθερωτικές Τίγρεις του Ταμίλ Ελάμ, ο στρατός της Σρι Λάνκα, οι ινδικές ειρηνευτικές δυνάμεις, τα μέλη του κόμματος Janatha Vimukthi Peramuna και οι ομάδες θανάτου του κράτους ήταν όλα κλειδωμένα σε σύγκρουση στο έδαφος της Σρι Λάνκα, τρέχοντας μια πορεία εμποδίων γεμάτη με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, βόμβες, δολοφονίες και απαγωγές.

Η ιστορία λέγεται από τη σκοπιά του Maali, καθώς προσπαθεί να περιηγηθεί στο περίπλοκο τοπίο της μετά θάνατον ζωής και να συμφιλιωθεί με το δικό του θάνατο. Δεν θυμάται ποιος είναι ο δολοφόνος του-και έτσι, στην πραγματικότητα, έχει εξαφανιστεί αποτελεσματικά, τόσο από τον κόσμο όσο και από τον εαυτό του. “Οι λεπτομέρειες έρχονται σε σας σε φαγούρα και πόνους”, λέει. “Στη Σρι Λάνκα της δεκαετίας του ’80, το’ disappeared ‘ ήταν ένα παθητικό ρήμα, κάτι που οι αναρχικοί της κυβέρνησης ή του JVP ή οι αυτονομιστές των τίγρεων ή οι Ινδοί ειρηνευτές θα μπορούσαν να σας κάνουν ανάλογα με την επαρχία στην οποία βρισκόσασταν και με ποιον μοιάζατε.”

Πριν από αυτό το βιβλίο, Ο Karunatilaka ήταν πιο γνωστός για τον Κινέζο: Ο Θρύλος του Pradeep Mathew, ένα αναγνωρισμένο βιβλίο που φαινόταν φαινομενικά για το κρίκετ, αλλά έβγαλε μέρος της αφηγηματικής του ορμής από ένα μυστήριο. Ο πρωταγωνιστής του, WG Karunasena, είναι αλκοολικός δημοσιογράφος—ένα αρκετά κοινό στερεότυπο της Σρι Λάνκα—αποφασισμένο να εντοπίσει έναν κάποτε θρυλικό σφαιριστή, που φαίνεται να έχει εξαφανιστεί χωρίς ίχνος. Όταν έγραψα στον Karunatilaka, ρωτώντας αν είχε σκοπό να γράψει δύο βιβλία με Μυστήρια στην καρδιά τους, είπε ότι δεν είχε. “Ξεκίνησα τόσο με την πρόθεση να γράψω μια ιστορία κρίκετ όσο και μια ιστορία φαντασμάτων αντίστοιχα”, είπε. “Ένα μυστήριο είναι επίσης μια βολική συσκευή που σας επιτρέπει να πάτε όπου κι αν επιλέξετε, ενώ εσφαλμένα κατευθύνετε την προσοχή του αναγνώστη. Στο τέλος, η αναζήτηση του WG για τον Pradeep ή την αναζήτηση του Maali για να βρει τον δολοφόνο του δεν ήταν πραγματικά το σημείο ούτε της ιστορίας, αλλά μου επέτρεψαν να πάω σε ενδιαφέροντα μέρη και να συναντήσω περίεργους ανθρώπους.”

Leave a Comment