Το ινδουιστικό δικαίωμα δεν μπορεί να με συζητήσει γιατί απορρίπτει την κριτική σκέψη: Audrey Truschke

Ο Audrey Truschke είναι αναπληρωτής καθηγητής της ιστορίας της Νότιας Ασίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έρευνα του Truschke επικεντρώνεται στην ιστορία της πρώιμης και σύγχρονης Ινδίας. Aurangzeb: ο άνθρωπος και ο μύθος που υποστηρίζει την επανεκτίμηση του βασιλιά των Μουγκάλ; και η πρόσφατα δημοσιευμένη γλώσσα της ιστορίας: σανσκριτικές αφηγήσεις Ινδο-μουσουλμανικής κυριαρχίας.

Η Truschke δέχεται τακτικά σοβαρές επικρίσεις από τους Ινδουιστές δεξιούς εθνικιστές, οι οποίοι βλέπουν την ακαδημαϊκή της έρευνα για το περίπλοκο πολυπολιτισμικό παρελθόν και τη θρησκευτική ιστορία της Ινδίας ως προσβολή στις πεποιθήσεις τους. Αρχή με την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, Truschke αντιμετώπισε ένα σταθερό φράγμα παρενόχληση στο διαδίκτυο, μηνύματα μίσους, συντονισμένες επιθέσεις στα social media, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και πρόταση μομφής—τον αύγουστο του 2018, μια διάλεξη που επρόκειτο να δώσει στο Hyderabad ακυρώθηκε λόγω απειλών για την ασφάλεια, αφού η αστυνομία έλαβε επιστολές της αντιπολίτευσης. Την ίδια χρονιά, αντιμετώπισε μια έκρηξη απειλών και κακοποίησης αφού έγραψε στο Twitter ότι σύμφωνα με έναν χαλαρά μεταφρασμένο στίχο στο μυθολογικό έπος Ramayana της Valmiki, η Σίτα ονόμασε τον Ραμ “μισογυνιστικό χοίρο”.”Ο Truschke συζήτησε αυτή την ερμηνεία και την μισογυνιστική απάντηση από την ινδουιστική δεξιά πτέρυγα, σε ένα άρθρο αυτής της δημοσίευσης.

Στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, Truschke άρχισε να αντιμετωπίζει μια ακίδα σε φαύλο απειλές και κακοποίηση σε διάφορα προφίλ κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης της, συμπεριλαμβανομένων των απειλών του βιασμού και της δολοφονίας, καθώς και αντι-μουσουλμανική και αντισημιτική δυσφήμιση. Η κατάχρηση αναφέρεται κυρίως στην υποτροφία της στην Ινδία. Επί 9 Μάρτιος, ο Truschke tweeted ότι τις τελευταίες ημέρες, είχε αντιμετωπίσει μια “χιονοστιβάδα ρητορικής μίσους” και απειλές που θέτουν σε κίνδυνο την οικογένειά της. Είπε ότι είχε μπλοκάρει 5.750 λογαριασμούς ” και καταμέτρηση.”Λίγες μέρες νωρίτερα, ένας ανώνυμος λογαριασμός Twitter “@hinduoncampus”, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι διοικείται από ινδουιστές φοιτητές στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, κυκλοφόρησε μια ανοικτή επιστολή στη διοίκηση του Rutgers, περιγράφοντας το έργο του Truschke ως “φανατισμό εναντίον Ινδουιστών.”Σε δήλωση που εκδόθηκε στις 9 Μαρτίου, το Πανεπιστήμιο Rutgers ζήτησε να τερματιστεί η συρρίκνωση και υποστήριξε την ακαδημαϊκή ελευθερία του Truschke να ακολουθήσει “αμφιλεγόμενη” υποτροφία. Υποσχέθηκε επίσης να ξεκινήσει διάλογο με τους Ινδουιστές φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη.

Surabhi Kanga, ο επεξεργαστής ιστού στο τροχόσπιτο, μίλησε στον Truschke μέσω email σχετικά με την παρενόχληση που αντιμετωπίζει. Συζήτησαν την πρόσφατη αύξηση των επιθέσεων, κατηγορίες για “προκατάληψη” εναντίον της, και τους κινδύνους να είσαι ιστορικός της αυτοκρατορίας των Μουγκάλ σε μια εποχή που οι Ινδουιστές εθνικιστές κυβερνούν την Ινδία.

Surabhi Kanga: πώς ξεκίνησε αυτό το τελευταίο κύμα επιθέσεων και διαδικτυακής κατάχρησης εναντίον σας; Γιατί νομίζεις ότι συνέβη αυτό;
Audrey Truschke: από όσο μπορώ να πω, η σκανδάλη ήταν η τραγική πραγματικότητα που διδάσκω την ιστορία της Νότιας Ασίας χωρίς ιδεολογικούς περιορισμούς ή πολιτικές παρεμβάσεις. Μερικοί από τους ισχυρισμούς κακής πίστης και τα επιχρίσματα έχουν προβληθεί στο παρελθόν, τόσο μεγάλο μέρος της επίθεσης δεν ήταν μυθιστόρημα. Νομίζω ότι η έλλειψη ενός συγκεκριμένου καταλύτη έχει δικαιολογημένα ανησυχήσει πολλούς ακαδημαϊκούς. Φαίνεται ότι είμαι η μελέτη περίπτωσης για το αν μια προκατειλημμένη ιδεολογία μπορεί να κλείσει τον αιτιολογημένο ακαδημαϊκό λόγο, την εκπαίδευση και ακόμη και την ανταλλαγή βασικών γεγονότων.

SK: έχετε δημοσιεύσει συνδέσμους και στιγμιότυπα οθόνης μερικών από τις βιτριόλες και τις απειλές που έχετε λάβει. Πώς ήταν η στοχευμένη επίθεση; Πώς σε επηρεάζει;
AT: οι τελευταίες εβδομάδες ήταν τρομακτικές και τρομακτικές. Έχω λάβει εκατοντάδες μισητά μηνύματα κάθε μέρα που τρέχουν το φάσμα από τρελό σε φανατικό σε βίαιο. Αυτό προκάλεσε μια σειρά συνομιλιών σχετικά με την ασφάλεια και την ασφάλεια που, ειλικρινά, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα χρειαζόμουν ως ακαδημαϊκός που εργάζεται στην προ-σύγχρονη Ινδία. Δεν θα ήθελα αυτή την εμπειρία στον χειρότερο εχθρό μου.

Αυτό το είδος επίθεσης θα επηρέαζε κανέναν. Εάν ο στόχος ήταν να με κάνει να αισθάνομαι ανασφαλής και αναστατωμένος, τότε θα έλεγα ότι ήταν επιτυχής. Εάν υπάρχει μια ασημένια επένδυση, είναι αυτό—η άθλια φύση των επιθέσεων έχει αποκαλύψει το χαρακτήρα των επιτιθέμενων.

SK: δεν είναι η πρώτη φορά που ήσασταν ο στόχος της φαύλης συρρίκνωσης και ακόμη και της μομφής από ινδουιστικές δεξιές ομάδες. Γιατί νομίζετε ότι παίρνουν τέτοια umbrage μαζί σας;
AT: διδάσκω στο βόρειο Νιου Τζέρσεϋ και η υποτροφία μου είναι συναρπαστική. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι πάντα σωστός, αλλά οι συνάδελφοί μου βρίσκουν γενικά τις ιδέες μου στοχαστικές και προκλητικές. Αυτό με κάνει επικίνδυνο για την ινδουιστική δεξιά πτέρυγα γιατί μπορώ και υποτιμώ τη μυθολογία τους για το ινδικό παρελθόν. Επίσης, κατά την άποψή τους, είμαι το λάθος χρώμα και το λάθος φύλο. Μεταξύ άλλων αμαρτιών, ο Ινδουιστικός εθνικισμός είναι βαθιά μισογυνιστής. Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, δεν έρχονται μόνο μετά από μένα. Μου επιτίθενται πρώτα. Στη συνέχεια, στην οπτική τους όψη είναι όλοι οι ακαδημαϊκοί που εργάζονται στη Νότια Ασία και αρνούνται να επιτρέψουν σε μια μισητή ιδεολογία να θέσει σε κίνδυνο την υποτροφία τους.

SK: πιστεύετε ότι το γεγονός ότι η υποτροφία σας περιλαμβάνει την εργασία στην ιστορία του Mughal προκαλεί αυτές τις επιθέσεις; Το βιβλίο σας για το Aurangzeb έγινε και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο κριτικής και κακοποίησης εναντίον σας.
AT: η ιστορία του Mughal είναι ένας αυξανόμενος στόχος για πολιτικές επανεγγραφές του παρελθόντος στην Ινδία. Ειδικα, Ινδουιστές εθνικιστές προσπαθούν να επαναλάβει την ιστορία Mughal σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την καταπίεση και τη βία που ασκούν κατά των μουσουλμανικών κοινοτήτων σήμερα. Αυτή η σύγχρονη επιθετικότητα είναι μια φρικτή τάση που κοστίζει ζωές, μέσα διαβίωσης, και ελευθερίες στην Ινδία. Δεν έχει καμία δικαιολογία στο παρόν και έτσι οι Ινδουιστές εθνικιστές προσπαθούν, με κακή πίστη, να βρουν την αιτιολόγησή τους στο παρελθόν επινοώντας φρικαλεότητες, επαναλαμβάνοντας τις προκαταλήψεις της αποικιακής εποχής και ούτω καθεξής. Οι ιστορικοί δεν ψεύδονται για το παρελθόν, γεγονός που μας καθιστά ευθύνη για το ινδουιστικό εθνικιστικό σχέδιο.

SK: μεταξύ των ανθρώπων που σας επικρίνουν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ο λογαριασμός Twitter “hinduoncampus” ήταν ιδιαίτερα ενεργός. Ο λογαριασμός ισχυρίζεται ότι οι διαλέξεις σας είναι “Hinduphobic” και παραποιούν την ινδουιστική πίστη. Πώς απαντάτε;
AT: δεν έχω στοιχεία για το ποιος είναι πίσω από αυτή τη λαβή. Ωρες ώρες, φαίνεται να μην έχουν πλήρη γνώση των γεγονότων στο Rutgers. Από όσο γνωρίζω, κανένας φοιτητής που έχει πάρει τα μαθήματά μου δεν έχει υποβάλει καταγγελία, τώρα ή ποτέ. Έχω διδάξει εκατοντάδες Ινδουιστές φοιτητές σε πέντε πανεπιστήμια τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Εν ολίγοις, οι ισχυρισμοί αυτοί στερούνται ουσίας.

SK: ο λογαριασμός ισχυρίστηκε επίσης ότι η διδασκαλία σας καθιστά την πανεπιστημιούπολη Rutgers ανασφαλή για τους Ινδουιστές. Έχει μοιραστεί ανώνυμους λογαριασμούς υποτιθέμενων φοιτητών που έχουν αντιμετωπίσει τις διδασκαλίες και τα γραπτά σας. Τι λες γι ‘ αυτό;
AT: δεν έχω στοιχεία για το ποιος έγραψε αυτές τις δηλώσεις. Επίσης, όσο έχω ακούσει, η μικρή ομάδα μαθητών που αντιτίθενται εγγράφονται κυρίως στο Rutgers-New Brunswick. Διδάσκω στο Rutgers-Newark, μια ξεχωριστή πανεπιστημιούπολη σε μια ξεχωριστή πόλη. Αυτοί οι ισχυρισμοί, επίσης, στερούνται ουσίας.

SK: μία από τις άλλες κατηγορίες εναντίον σας είναι ότι η διδασκαλία σας παίρνει μια “αποικιακή” προσέγγιση στην ιστορία των Ινδουιστών. Ενώ αυτό μπορεί να βασίζεται απλώς στην κριτική σας για την Hindutva, την ίδια στιγμή, υπήρξαν μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με τη Δυτική υποτροφία των αποικισμένων Εθνών. Πώς το βλέπετε αυτό ως ιστορικό; Πώς απαντάτε στην κατηγορία;
AT: νομίζω ότι είναι σημαντικό να μάθουμε για τις αποικιακές προσεγγίσεις (και είναι πληθυντικές) για τη μελέτη της ιστορίας της Νότιας Ασίας και του Ινδουισμού. Διδάσκω γι ‘ αυτό και καλώ τους ενδιαφερόμενους μαθητές του Rutgers-Newark να εγγραφούν στις τάξεις μου. Για παράδειγμα, οι μελετητές της αποικιακής εποχής μίλησαν για την “ιστορία των Ινδουιστών”, μια φράση που δεν χρησιμοποιούμε πλέον λόγω των προβληματικών υποθέσεων σχετικά με την υπεροχή της θρησκευτικής ταυτότητας, μεταξύ άλλων, που έπαιξε σε κοινοτικές εντάσεις. Μια δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι πολλές από τις επιθέσεις εναντίον μου επικαλούνται ινδουιστική εθνικιστική ρητορική που επαναλαμβάνει—και όχι αποσυναρμολογεί—προκαταλήψεις αποικιακής εποχής, ειδικά όσον αφορά την προβολή και τη φύση των θρησκευτικών ταυτοτήτων και των συγκρούσεων στην προμοντέρνα ινδική ιστορία.

SK: έχουν προκύψει περισσότερες αντιπαραθέσεις σχετικά με την ιστορία της Νότιας Ασίας τα τελευταία χρόνια από ποτέ, συχνά λόγω αντιρρήσεων από την ινδουιστική δεξιά. Πιστεύετε ότι τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί πρόβλημα “Hindu Right”;
AT: είναι ένα γνωστό ζήτημα ότι οι ινδουιστικές εθνικιστικές ομάδες προσλαμβάνουν και προσπαθούν να ριζοσπαστικοποιήσουν τους φοιτητές στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Έχω παράσχει έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα σε εκλεγμένους αξιωματούχους στο Νιου Τζέρσεϋ που ανησυχούν για την εξάπλωση της μισαλλοδοξίας και του μίσους στο κράτος μας. Μία από τις πιο ενθαρρυντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών ήταν η λαϊκή, η ώθηση των φοιτητών ενάντια σε τέτοιες τάσεις με την καθιέρωση, για παράδειγμα, των μαθητών ενάντια στην ιδεολογία Hindutva.

SK: στη δήλωσή του, ο Rutgers υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τους κριτικούς σας και τους Ινδουιστές φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη. Σε ανησυχεί αυτό; Πιστεύετε ότι το Πανεπιστήμιο δανείζει αξιοπιστία στους κριτικούς σας κάνοντας έτσι;
AT: η διοίκηση του Rutgers πρέπει να ακούει τις ανησυχίες των φοιτητών σε όλους τους τομείς. Θα πρέπει επίσης να επικοινωνούν με τους μαθητές όταν τα αιτήματά τους είναι ακατάλληλα, κακώς διατυπωμένα και επιβλαβή για τους άλλους. Το κολέγιο είναι μια μαθησιακή εμπειρία και η διοίκηση και εγώ είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους μαθητές να μάθουν πώς να εκφραστούν, να σκεφτούν κριτικά, να αμφισβητήσουν τις υποθέσεις τους και να βρουν τις δικές τους φωνές.

SK: είστε φωνητικός κριτικός της διοίκησης Narendra Modi και της αυξανόμενης παλίρροιας της Hindutva στην Ινδία. Πιστεύετε ότι αυτός είναι ο λόγος για τις επιθέσεις εναντίον σας; Είναι διαφορετικό για εσάς από, ας πούμε, έναν άνδρα Ιστορικό;

Leave a Comment